Lyssna på sidan Lyssna

Aktivt föreningsliv

Brett utbud och engagerade medlemmar

I Sävsjö kommun finns både anläggningar i toppklass och lokala, engagerade föreningar med mångsidig verksamhet. Att engagera sig i en förening kan ofta vara ett bra sätt att få nya vänner som nyinflyttad.

I Sävsjö kommun finns många möjligheter att utöva olika typer av sporter.

Fotboll

Alla tätorter (Sävsjö, Rörvik, Stockaryd och Vrigstad) har aktiva fotbollsföreningar. På Hägneområdet i Sävsjö finns en nybyggd fotbollsplan med konstgräs.

Ishockey

Hockeytraditionen i Sävsjö är stark. Här finns ishall och en mycket aktiv förening som månar om sina medlemmar.

Sävsjö skyttecenter

På skyttecentret finns möjlighet att träna flera former av skytte. Här tränar även de elever som går Skyttegymnasiet, ett program med riksintag på Aleholms gymnasieskola. Men på Skyttecenter kan du även träna på gym och klättra. I anslutning till Sävsjö skyttecenter planeras nu även ett Allaktivitetscenter, med större och fler möjligheter till aktiviter.

Sävsjö Alpint

Högagärdebacken ligger faktiskt bara ett stenkast från centrum i Sävsjö. Bor du i stan kan du bara ta skidorna på axeln. Det kanske inte alltid snöar så mycket i Småland, men med god vilja och småländskt stretande går det att få till åkning både i backe och i spår. I grannkommunen finns Landsbro med sitt längdspår med många snökanoner och aktiva medlemmar.

Mountainbike

Det har sedan länge funnits cirka 1,5 mil mountainbikeled på kommunal och privat mark. Under 2020 utökas detta med ytterligare en mil. Det är vid elljusspåret i Sävsjö som de nya lederna tas fram och vid starten finns både pump och cykeltvätt. Lederna är ett samarbete mellan Sävsjö kommun, IFK Sävsjö och cykelentusiaster.

Cross och enduro

I utkanten av Vrigstad finns en anläggning för cross och enduro. Vrigstad MC har varit värd för internationella tävlingar och ett samarbete med Aleholm om riksidrottsgymnasium är på gång.

Hägne fritidsområde

Här samlas det mesta. Med bara ett några meters mellanrum finns camping, utegym, ishall, konstgräsplan, fritidtrottsanläggning, familjebad, sporthallar. En padelarena är också under byggnation.

Fler exempel på idrotter som du kan utöva i Sävsjö kommun:

  • Innebandy
  • handboll
  • parkour
  • streetdance
  • orientering

Mer om föreningsliv och idrott hittar du på savsjo.se

Hägne friluftsområde Sävsjö

Även långväga gäster lockas till Sävsjö av det varma och sköna Familjebadet. Här finns ett äventyrsbad med varma bassänger, vattenfall, virvel, rutshakana och bebispool. Du kan även motionssimma, bada bubbelpool, basta och gå på gruppträning som vattengympa, core, tabata och spinning.

Läs mer på Familjebadets sidor på savsjo.se

Stora bassängen på Familjebadet, fönster och stolar.

I Sävsjö kommun finns flera aktiva kyrkoförsamlingar, både frikyrkor och svenska kyrkan. Flera av dem erbjuder bra fritidsaktiviteter för unga, exempelvis scoutverksamhet. Med engagerade ledare och skogen runt knuten blir det en trygg plats för barn och unga.

Kerstin Carlsson är medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) i Sävsjö kommun. Sedan 35 år tillbaka är hon också scoutledare i Svenska Alliansmissionen.
– Själv har jag varit scout sedan jag var åtta år så jag har levt med scoutrörelsen i nästan hela
mitt liv. Det ger så mycket energi att träffa barn och ungdomar och jag känner mig ofta så glad när vi har träffats på våra samlingar, berättar hon.

149 möjligheter till napp

Det finns 149 olika sjöar och vattendrag i Sävsjö kommun! Det betyder att det finns goda chanser till ett lyckat fiskafänge.

Sjön Allgunnen ingår i Lagans huvudavrinningsområde. Den sträcker sig från Lammhult i Söder till Rörvik i norr. Den är med sina 1380 hektar Sävsjö kommuns största sjö.
– Här finns ett stort bestånd av gädda och abborre. Det lockar många fritidsfiskare. Den största gäddan som fångats är på cirka 19 kilo. Här finns abborrar på upp till 2 kilo, säger Jan-Ola Nilsson, kontaktperson för Allgunnens fiskevårdsområde.

Det är fritt fiske för barn och ungdomar till och med 17 år.
– Isättningsramp tillhandahålls av båtklubben i Rörvik och båtklubben i Lammhult. Dessutom finns
en ramp i höjd med Sanden på sjöns västra sida som Kurt Lindström ansvarar för. Det finns ingen organiserad båtuthyrning, men man kan hyra av vissa båtägare. Det finns goda möjligheter att fiska från land för de som inte har tillgång till båt, avslutar Jan-Ola Nilsson.

Mer om fiskevatten hittar du på visitsavsjo.se

Träeka förtöjd vid brygga i sjön Algrunnen.

Nära till naturen

Det är alltid nära till naturen, var du än befinner dig i Sävsjö kommun. Höglandsleden går rakt genom kommunen och får även sällskap av många andra fina leder. Varje tätort har ett elljusspår. Friluftsfrämjandet är bland annat mycket aktiva i Rörvik och orientering är populärt i både Sävsjö och Stockaryd.

Litet men livaktigt – så kan verksamheten på Sävsjö kommuns landsbygd sammanfattas. Gemenskap, framåtanda, kreativitet och en glädje över att få vistas i den miljö man älskar är gemensamt för alla dem som väljer att bo här.
I nästan varje by finns aktiva byalag och föreningar som månar om invånarnas intressen. De jobbar för att synliggöra de många värden som finns att uppleva utanför tätorterna. Samtidigt är de viktiga kontaktytor mellan de boende och dem som funderar på att flytta dit.

"Vi hejar när vi möts - känd som okänd"

– Jag älskar att vi hejar på varandra när vi möts på trottoaren i Vrigstad, känd som okänd, det är bara så vi gör. Jag älskar också den gemsamma andan att verka tillsammans för ett bättre och aktivt samhälle. Vid aktiviteter eller evenemang ställer invånarna upp vilket skapar en känsla av gemenskap. I Vrigstad säger vi ”Vill vi, så kan vi”.