Lyssna på sidan Lyssna

Detaljplan för förskola vid Myrmaden

Vrigstad 3:1 med fler i Sävsjö kommun

Syfte

Detaljplanen avser att pröva markens lämplighet för nybyggnation av ett skolområde. Planen ska också möjliggöra för anläggning av en ny gång- och cykelväg utmed en delsträcka av Slättsjövägen.

Huvuddrag

Planområdet är beläget vid korsningen Slättsjövägen-Granbacksvägen i nordvästra Vrigstad, och omfattar en delsträcka av Slättsjövägen. Fastigheterna VRIGSTAD 3:1 och VRIGSTAD 3:107 berörs av planförslaget. Totalt omfattas cirka 2,6 hektar, varav det mesta består av tätortsnära natur i form av strövskog. Skolområdet, som tilldelats 1,1 hektar i detaljplanen, ska inrymma fyra alternativt sex avdelningar för barn i åldrarna ett till fem.

Markanvändningen som föreslås i detaljplan, är förenlig med Översiktsplan 2024. Utbyggnad av gång- och cykelväg utmed Slättsjövägen föreslås i Gång- och cykelplan 2019, men har också efterfrågats i ett medborgarförslag. Planens genomförande väntas inte medföra någon betydande miljöpåverkan.

Tidplan

Länsstyrelsen har valt att överpröva kommunens beslut att anta detaljplanen och beslutade den 5 mars 2025 att upphäva kommunens antagandebeslut. Länsstyrelsen anser att kommunen inte har utrett risken för översvämning i tillräcklig omfattning. Kommunen har överklagat länsstyrelsens beslut till regeringen.

Planförslaget antogs av kommunfullmäktige den 17 december 2024.

Granskning hölls från 2024-07-16 till och med 2024-09-03.

Synpunkter

Det finns inte ett planförslag utställt på samråd eller granskning.

Synpunkter skickas till Samhällsbyggnadsenheten, Odengatan 55, 576 80 Sävsjö, alternativt via mejl till sambygg@savsjo.se senaste den dag månad år. Det är av vikt att synpunkter inkommer med namn, adress eller fastighetsbeteckning för återkoppling i kommande skeenden.

Samhällsplanerare detaljplan

Malin Markkanen
0382-15418

Planprocessen

Ett planuppdrag påbörjas med ett politiskt beslut från kommunstyrelsen. Det kan ske genom att en privatperson eller näringsidkare ansöker om planbesked. Det kan vara utifrån Översiktsplanen som pekar ut områden för detaljplaneläggning.

Nu har planuppdraget fått en handläggare som börjar med upprätta ett utkast på planförslag och beställer utredningar/undersökning om det krävs.

Nu har kommunstyrelsen beslutat och godkänt planförslaget som ställs ut på samråd och nu kan synpunkter lämnas för berörda sakägare och allmänheten.

Nu är samrådet avslutat. Planhandläggaren sammanställer och ge förslag på bemötande av inkomna synpunkter som sammanställs i en samrådsredogörelse. Kommunstyrelsen beslutar om hur kommunen ställer sig till synpunkterna och beslutar om ett reviderat planförslag, om synpunkterna medför förändringar av planförslaget.

Nu kommer nästa tillfälle för sakägare och allmänhet att lämna synpunkter på planförslaget som kommunstyrelsen ställer ut igen.

Nu är granskningen avslutad. Planhandläggaren sammanställer synpunkter och ge förslag på bemötande. Kommunstyrelsen beslutar om hur kommunen ställer sig till synpunkterna. Om större förändringar krävs behövs ett nytt granskningstillfälle. Godkänner kommunstyrelsen planförslaget och föreslår kommunfullmäktige att anta planen.

Kommunfullmäktige beslutar om att antingen anta eller inte anta nya planen.

8. Bervärsperiod

När protokoll från kommunfullmäktige anslås på anslagstavlan meddela kommunen att detaljplanen är antagen. Nu har sakägare som lämna synpunkter möjlighet till att överklaga planen inom 3 veckor.

Om det inkommit något överklagande från sakägare som haft klagorätt eller om Länsstyrelsen inte tänker överpröva beslutet utifrån sitt tillsynsarbete. Nu börjar planen gälla och nästa steg kan påbörjas.