Lyssna på sidan Lyssna

Detaljplan Söda industriområdet

Förslag till detaljplan för fortsättning av södra indstriområdet (etapp 1), Sävsjö tätort

Syfte

Planen syftar till att möjliggöra för industriändamål.

Huvuddrag

Planområdet består av fastigheterna Eksjöhovgård 7:1 och Hjärtnäs 2:3. Avsikten med nya planuppdraget blir att möjliggöra för industri och att förhålla sig till fornlämningar och nuvarande detaljplanelagd mark. Planförslaget ska vidare lösa en sammankoppling mellan nuvarande södra industriområdet i Sävsjö och den fortsättning av södra industriområdet som Översiktsplanen föreslår. Planförslaget kommer att bidra till kommunens planberedskap för industri- och verksamhetsmark i Sävsjö tätort.

Tidplan

Preliminär tidplan är att det ska genomföras en arkeologisk markundersökning under våren 2025. Efter färdig markundersökning ska ett samrådsförslag föreslås för kommunstyrelsen innan sommaren 2025.

Synpunkter

Under samråd och gransknings finns det möjlighet att lämna synpunkter på planförslaget.

Det finns inte ett planförslag utställt på samråd eller granskning för stunden.

Synpunkter skickas till Samhällsbyggnadsenheten, Odengatan 55, 576 80 Sävsjö, alternativt via mejl till sambygg@savsjo.se senaste den dag månad år. Det är av vikt att synpunkter inkommer med namn, adress eller fastighetsbeteckning för återkoppling i kommande skeenden.


Samhällsplanerare detaljplan

Emanuel Johansson
0382-154 14

Planprocessen

Ett planuppdrag påbörjas med ett politiskt beslut från kommunstyrelsen. Det kan ske genom att en privatperson eller näringsidkare ansöker om planbesked. Det kan vara utifrån Översiktsplanen som pekar ut områden för detaljplaneläggning.

2. Förarbete

Nu har planuppdraget fått en handläggare som börjar med upprätta ett utkast på planförslag och beställer utredningar/undersökning om det krävs.

3. Samråd

Nu har kommunstyrelsen beslutat och godkänt planförslaget som ställs ut på samråd och nu kan synpunkter lämnas för berörda sakägare och allmänheten.

Nu är samrådet avslutat. Planhandläggaren sammanställer och ge förslag på bemötande av inkomna synpunkter som sammanställs i en samrådsredogörelse. Kommunstyrelsen beslutar om hur kommunen ställer sig till synpunkterna och beslutar om ett reviderat planförslag, om synpunkterna medför förändringar av planförslaget.

Nu kommer nästa tillfälle för sakägare och allmänhet att lämna synpunkter på planförslaget som kommunstyrelsen ställer ut igen.

Nu är granskningen avslutad. Planhandläggaren sammanställer synpunkter och ge förslag på bemötande. Kommunstyrelsen beslutar om hur kommunen ställer sig till synpunkterna. Om större förändringar krävs behövs ett nytt granskningstillfälle. Godkänner kommunstyrelsen planförslaget och föreslår kommunfullmäktige att anta planen.

Kommunfullmäktige beslutar om att antingen anta eller inte anta nya planen.

När protokoll från kommunfullmäktige anslås på anslagstavlan meddela kommunen att detaljplanen är antagen. Nu har sakägare som lämna synpunkter möjlighet till att överklaga planen inom 3 veckor.

Om det inkommit något överklagande från sakägare som haft klagorätt eller om Länsstyrelsen inte tänker överpröva beslutet utifrån sitt tillsynsarbete. Nu börjar planen gälla och nästa steg kan påbörjas.

Planhandlingar och underlag

KS beslusprotokoll, Planuppdrag 2024

Beslutsunderlag för planuppdrag