Syfte
Syftet med planprogrammet är att visa hur västra Stockaryd ska utvecklas för industriändamål. Förslaget baseras på en marknadsanalys och utvecklingsskiss som ett konsultbolag tog fram under 2023 och 2024 på uppdrag från kommunstyrelsen. Utvecklingsskissen utgår från de verksamhets- och terminalytor som framgår av översiktsplanen från 2024.
Huvuddrag
Planprogrammets område omfattar cirka 280 hektar och sträcker sig från den västra delen av Stockaryd ner till Stockarydsterminalen. Området fortsätter sedan söder om terminalen och västerut längs med Röde mosse. Avgränsningen av planprogrammet är utformad för att tydligt visa inom vilket område utvecklingen ska ske.
Planprogrammet ska vägleda en etappvis detaljplaneläggningen för att säkerställa att områdets strukturer och funktioner byggs ut funktionellt och effektivt. Det handlar om infrastruktur för dagvatten, spill- och dricksvattenledningar, energibehov, vägar och anslutningar.
Planprogrammet ger en bild på vilka framtida investeringar som krävs såsom, fastighetsinköp, kostnader för utredningar/detaljplaneläggning samt exploateringskostnader för iordningställande av ny infrastruktur. Programmet kommer bidra till en ökad förståelse för när saker och ting kan förväntas ske, vilket underlättar kommunens budgetplanering i ett längre perspektiv på 10 år.
Tidplan
Preliminär tidplan är att planprogrammet inväntar en dagvattenutredning och naturvärdesinventering som görs under våren 2025. När alla utredningar är färdiga är målsättningen att programmet kan politiskt beredas till sommaren 2025 och att samrådet kan hållas till hösten 2025.
Synpunkter
Under samrådet finns det möjlighet att lämna synpunkter på planförslaget.
Planprogrammet är inte utställt på samråd för stunden.
Synpunkter skickas till Samhällsbyggnadsenheten, Odengatan 55, 576 80 Sävsjö, alternativt via mejl till sambygg@savsjo.se Det är av vikt att synpunkter inkommer med namn, adress eller fastighetsbeteckning för återkoppling i kommande skeenden.
Samhällsplanerare detaljplan
Planprocessen
Ett planuppdrag påbörjas med ett politiskt beslut från kommunstyrelsen. Det kan ske genom att en privatperson eller näringsidkare ansöker om planbesked. Det kan vara utifrån Översiktsplanen som pekar ut områden för detaljplaneläggning.
Nu har planuppdraget fått en handläggare som börjar med upprätta ett utkast på planförslag och beställer utredningar/undersökning om det krävs.
Nu har kommunstyrelsen beslutat och godkänt planförslaget som ställs ut på samråd och nu kan synpunkter lämnas för berörda sakägare och allmänheten.
Nu är samrådet avslutat. Planhandläggaren sammanställer och ge förslag på bemötande av inkomna synpunkter som sammanställs i en samrådsredogörelse. Kommunstyrelsen beslutar om hur kommunen ställer sig till synpunkterna och beslutar om ett reviderat planförslag, om synpunkterna medför förändringar av planförslaget.
Nu kommer nästa tillfälle för sakägare och allmänhet att lämna synpunkter på planförslaget som kommunstyrelsen ställer ut igen.
Nu är granskningen avslutad. Planhandläggaren sammanställer synpunkter och ge förslag på bemötande. Kommunstyrelsen beslutar om hur kommunen ställer sig till synpunkterna. Om större förändringar krävs behövs ett nytt granskningstillfälle. Godkänner kommunstyrelsen planförslaget och föreslår kommunfullmäktige att anta planen.
Kommunfullmäktige beslutar om att antingen anta eller inte anta nya planen.
När protokoll från kommunfullmäktige anslås på anslagstavlan meddela kommunen att detaljplanen är antagen. Nu har sakägare som lämna synpunkter möjlighet till att överklaga planen inom 3 veckor.
Om det inkommit något överklagande från sakägare som haft klagorätt eller om Länsstyrelsen inte tänker överpröva beslutet utifrån sitt tillsynsarbete. Nu börjar planen gälla och nästa steg kan påbörjas.