Lyssna på sidan Lyssna

Tvätta bilen - men inte på gatan

Publicerad:

Smutsig bil, båt eller husvagn? Här kommer en påminnelse om att det inte är tillåtet att tvätta fordon på gatan eller garageuppfarten. Välj en biltvätt med filtrering och rening istället!

man som tvättar sin båt i en biltvätt

Med våren kommer ofta lusten att tvätta bilen. Eller båten. Eller husvagnen. Välj då att tvätta i en biltvätt, antingen en automatisk eller en med självbetjäning. På en biltvätt tar man hand om det smutsiga vattnet i sina reningssystem. Ren bil. Ren miljö. Rent samvete.

Var rädd om miljön

Det är inte tillåtet att tvätta bilen på exempelvis gatan, garageuppfarten eller i garage utan oljeavskiljare. Det smutsiga vattnet med olja, tungmetaller och asfaltsrester, rinner ner i våra dagvattenbrunnar eller diken och fortsätter orenat vidare ut i våra vattendrag. Det innebär att våra sjöar eller åar blir förorenade. Detta betyder i sin tur att de växter och djur som ska bo där inte kan leva kvar eftersom vi förstört deras boendemiljö.

I vår kommun värnar vi om Gröna Sävsjö och biologisk mångfald. Det kan vi göra på många olika sätt. Ett enkelt sätt för dig att bidra till en bättre miljö är att välja att tvätta din bil i en biltvätt.

På kommunens webbplats, savsjo.se hittar du mer information om regler för fordonstvätt (länk till annan webbplats)