Så här jobbar Sävsjö kommun med beredskap
Publicerad:
En kommun har flera verksamheter och funktioner som måste fungera oavsett om det är vardag eller kris. Sävsjö kommun jobbar med beredskap på en rad olika sätt. Med anledning av Beredskapsveckan som just nu pågår lyfter vi de här frågorna lite extra.
— En god civil beredskap är något vi bygger alla tillsammans, säger Kristin Nilsdotter Isaksson, biträdande kommundirektör och den som samordnar kommunens beredskap.
Civil beredskap handlar om att bygga upp en robust kommun som har möjlighet att klara stora påfrestningar. Beredskapen som den kommunala organisationen bygger upp gagnar oss som kommuninvånare, men den största beredskapen skapar vi tillsammans- när vi hjälps åt! Vi behöver värna om varandra.
Vi gör det tillsammans
Under pandemin såg vi flera goda exempel på när grannar hjälpte varandra att handla, när man slöt upp och handlade i kommunen för att stötta lokala företag och där frivilliga i civilsamhälle, församlingar och föreningsliv verkligen hjälpte till för att skydda de mest sårbara.
Kristin Nilsdotter Isaksson:
— Det är viktigt att var och en av oss har en grundberedskap och att var och en av oss efter förmåga är villiga att hjälpa till att värna om liv och hälsa. Tillsammans upprätthåller de viktigaste funktionerna i samhället och på så sätt försvarar vårt sätt att leva och våra demokratiska fri- och rättigheter.
Sävsjö kommuns beredskap
Under året har Sävsjö kommun tagit stora steg för att skapa en grundstruktur för beredskapen:
- Vi kan säkerställa att de mest sårbara i samhället - våra äldre och sjuka - har värme
- Vi har en planering för hur vi ska säkra nödvatten till alla boende i kommunen
- Vi har möjlighet att kommunicera om vanliga kanaler slås ut
- Vi har skapat informationspunkter, där invånarna i våra tätorter kan hitta information om inga digitala kanaler fungerar
- Vi har pekat ut trygghetspunkter som vi ska rusta upp
Du kan läsa mer om beredskap här: